Zašto C# programski jezik?

Saturday, June 04, 2016


Originalno razvijen od strane Microsoft-a programski jezik C# je trenutno jedan od najpopularnijih programski jezika... C# je tema ovog blog posta u kojem ću navesti par razloga zašto odabrati ovaj programski jezik te u kojim granama developmenta je zastupljen.

Ovaj jezik ima mnogo prednosti, ali jedno možda od najvažnijih je jednostavnost C# programskog jezika za početnike u programiranju. C# je dizajniran da bude jednostavan i jako lagan za one koji se po prvi put susreću sa programiranjem.

Sam po sebi spada u high level programske jezike i samostalno radi neke stvari o kojima mi ne treba da puno mislimo kao što je alociranje memorije (pokazivači u C++ programskom jeziku).

C# je programski jezik visokog nivoa, ali također ga odlikuju jako dobre performanse što ga čini da dobro balansira između te dvije prednosti... također nije sintaksom kompleksan dok sa druge strane nudi mnogo mogućnosti i brzine.

C# se danas u najvećoj mjeri koristi kod Microsoft-ovih tehnologija za razvoj desktop aplikacija: WinForms, Universal Windows Platform ... također prisutan je na web u sklopu ASP.NET MVC ili WebForms-a... na mobile platformi standardno je imao pokriće nad Windows Phone sad kao Universal Windows Platform ali i na mobile cross-platform implementaciji po imenu Xamarin u kojoj se kao programski jezik primarno koristi upravo C#.

Sve platforme koje sam nabrojao čine C# jako zastupljenim programskim jezikom pa je idealna sitaucija i sa direktnom podrškom od Microsofta kao i od Microsoft Community-ija. Na Microsoftovim stranicama za podršku developerima ima jako mnogo primjera i dokumentovanih tutorijala što uveliko olakšava proces učenja i shvatanja ovog programskog jezika.

Jako veliku upotrebu C# ima i u Game Developmentu u najpoznatijem game enginu zvanom Unity bez kojeg sigurno dobar dio indie naslova ne bi izgledao tako dobro i imao ogroman uspjeh kao što izgledaju radi ovog odličnog game engina, koji se nametnuo kao prvi izbor indie developera.

Kada pričamo o game developmentu i zašto je C# jako dobro zastupljen tu... razlog je što C# pripada jezicima koji su statically-typed što znači da pri kompajliranju će se provjeriti greške te ako ih nema kada se naša app/game pokrene program neće morati provjeravati tipove podataka u real time jer se podrazumijeva da smo mi u toku razvoja vodili računa o tipovima podataka. Više o ovoj temi i statically-typed programskim jezicima ću pisati u jednom od narednih blog postova.

Jedan "loš glas" koji prati C# je da malo startup firmi bira C# kao primarni jezik za razvoj web aplikacije bilo da je to riječ o WebFormama ili ASP.NET MVC-ju... odgovor na to je sasvim logičan i jednostavan, a to je da se C# jako dosta koristi za kompleksne aplikacije i enterprise sisteme što je još jedna od njegovih odlika da ako se nekada nađete u enterprise izazovima/poslovima velika vjerovatnost je da ćete raditi sa ovim jezikom.

Za ovaj blog post sa odabrao C# jer se sa njim veći malo duži period bavim i prelaz sa C++ i Jave (sa kojima sa predhodno radio) nije bio bolan, a tome je doprinijelo to da je C# dio porodice C programskih jezika pa sa sintaksom skoro da i ne odstupa od ostalih jezika iz C porodice... ovo navodimo za one koji su predhodno radili sa nekim sintaksom sličnijim jezicima da im prelaz na ovaj neće teško pasti.

Svjesni smo da današnji razvoj aplikacija i učenje programianja ne bi bio lagan bez zajednice oko nas bilo da je to AFK ili na internetu (forumima, dokumentaciji, tutorijalima...) C# na ovom polju ima jako veliku prednost, kao što sam predhodno i napisao ima apsolutnu podršku od strane Microsoft tima pa i MS zajednice koja vrijedno radi na pomoći i promociji ovog jezika.

Kao jedno od mjesta na koje bi svakome preporučujo da potraže pomoć su: StackOverflow koji je neizbježan, te MSDN forum na kojem ponekad možete pronaći tehnički podkovanije probleme nego na StackOverflow što je i logično jer je ovo centralizovaniji način pomoći.

Ja kao i u svim mojim blog postovima neću pričati o zaradu koji vam pojedini programski jezici pružaju, to ostavljam vama da istražite od firme do firme, ali sigurno je da sve firme koje se bave Microsoft tehnologijama uveliko rade sa njim i da je C# nešto što je standard i must u programiranju.

Kao jedan od zaključaka ovog teksta možemo izvući to da je: C# programski jezik visokog nivoa sa jako dobrom pozicijom između jednostavnosti sintakse i performansi dok sa druge strane ima veliku "pokrivenost" tržišta sa brojnim platformama na kojima se izvodi bilo da je riječ o desktop, mobile, web pa čak i game developmentu.. razvijen je od strane Microsofta u prošlosti korišten za razvoj Windows aplikacija i enterprise okruženjima, ali danas ima široku upotrebu u Web, Mobile i Game developmentu.

Sve ove karakteristike ga čine jednim od boljih izbora današnjice kada je u pitanju programiranje i razvoj aplikativnog softvera. Nadam se da sam ovim blogpostom vam približio C#, njegove prednosti, platforme za koje možemo razvijati i podržanost u vidu literature, da budem iskren o mana nisam puno pričao iz razloga što većina današnjih programskih jezika su dobar izbor i samo se radi o vašoj odluci u kojem okruženju i na kojoj platformi želite da radite i razvijate.

Ako vam je ovaj blog post bio koristan podijelite ga sa prijateljima i kolegama za koje smatrate da bi im bio od koristi.

Pozdrav! Almir Vuk | AV Development | https://almirvuk.blogspot.com/

You Might Also Like

0 comments