Zašto JavaScript programski jezik?

Friday, May 06, 2016


Trenutno hot trending web tehnologija je upravo tema ovog blog posta, JavaScript je uz HTML i CSS trenutno top skill u web razvoju, a u ovom blog postu ću pisati zašto je bitna i dobra odluka za učenje.

Ako planirate da se bavite backend ili front-end developmentom nezaobilazan programski jezik sa kojim ćete se suočiti je JavaScript. Prije nekoliko godina je JavaScript bio prisutan samo na webu, ali danas je situaciji potpuno drugačija pa tako osim na webu danas je jako prisutna u razvoju moblinih i desktop aplikacija pa čak i u game developmentu nije stran. Njena zastupljenost i snaga je čine jednim od najpopularnihih i najtraženijih programskih jezika trenutno, pa je iz tog razloga ona tema mog blog posta.

Mnogi online servisi koji vam nude obuku iz programiranja na prvo mjesto stavljaju JS upravo zbog njegove jednostavnosti pa je JS jako pogodan za učenje ako ste apsolutni početnik u programiranju i jako brzo ćete "pohvatati" osnove i moći ćete praktično primjeniti stečeno znanje.

Jednostavnosti JavaScripte doprinosi i to da za početak ne trebate razvojno okruženje ili code editor nego možete početi programirati direktno iz browsera mada to ne preporučujem nikome, bolje je krenuti iz code editora, a moja preporuka je Visual Studio Code. Jednostavnost i apstrakcija JavaScript-e ne znači da nije moćan programski jezik za veće projekte čak šta više sa par popularnih framework-a vi danas možete napraviti šta god poželite bilo da je riječ o mobile, desktop ili web aplikacijama.

Prije nego što i sami pređete na korištenje framework-a toplo preporučujem da savladate osnove JavaScript programskog jezika koji će biti jako koristan temelj za svako naredno proširivanje znanja. Za savladavanje osnova neće vam biti potrebna osoba kao mentor, internet je prepun odličnog materijala o ovom programskom jeziku pa vam savjetujem da pogledate i istražite sami o ovome.

JavaScript je jako fleksibilan jezik, ali nije static typed što znači da se dosta puta neka greška u programskom kodu zna pojaviti koju iz prve ne možete uočiti, pa kada app poraste i bude mnogo veća zbog fleksibilnosti JS projekt postaje teži za održavanje zato se preporučuju mnogo unit testiranja i rad sa iskusnijim JS programerima ako se nalazite u produkcijskom okruženju.

Za one koji su čuli za TypeScript znaju da on upravo spriječava te propuste i upotpunjuje ovaj nedostatak JavaScripte. TypeScript će biti zasebna tema pa ću o tome mnogo više i detaljnije pisati.

Kao što sam i naveo predhodno, jako je jednostavan za početnike, a šta je sa onim iskusnijim programerima koji bi se željeli okušati u ovom programskom jeziku ili su prinuđeni da zbog nekih razloga počnu da uče i rade sa JS... odgovora ima više, ali sigurno je da 90% prinicpa modernog programiranja važi i za JS a posebno za one programere koji dolaze iz svijeta programskih jezika iz familije C kao što su Java, C++ i C#, njima će što se sintakse tiče ovaj prelaz najmanje biti težak i bolan.

Uz učenje JavaScript-e možete naučiti i osnovne principe Objektno-orijentisanog programiranja jer vam JS dopušta kreiranje objekata i njihovu upotrebu sa svim prednostima koje uvodi objektno orijentisani pristup programiranja.

Kao jedan od najvećih prednosti su proširivost JavaScript jezika sa njegovim bibliotekama i framework-cima kao što su jako moćni Angular, Node ... i možda najpopularniji među njima, a to je jQuery. JavaScript je jako brzi i moćan client side skriptni jezik, mnogo jednostavnih, ali i kompleksnih zadataka se sa njim može riješiti.

Naravno kako vaš projekt raste, rastu i zahtjevi koje treba riješiti na što efikasniji način, a tu su neke od jako dobrih biblioteka kreiranih od strane developera koja vam mogu uskočiti u pomoć i vaše probleme riješiti sa minimalnim brojem linija koda. Stoga preporučujem da malo istražite više o ovoj mogućnosti u JavaScript jeziku.


Ne samo frontend!

Do prije nekoliko godina JavaScript se koristio kao pomoć ostalim "većim" programskim jezicima za kreiranje web aplikacija i u većini slučajeva je to bio client side gdje bi JavaScript rješavala i kontrolisala podatke prije nego što se pošalju ka serveru kako bi se smanjio nepotrebni rad servera... sada se stvari ogromnom brzinom mjenjaju i pojavom Node.js vi ste u stanju kreirati potpuno funkcionalne web aplikacije pomoću JS programskog jezika koji se brzine i za client i server side dio.

Pa se sada JavaScript rame uz rame bori sa ostalim konkurentima kao što su Java i C# za dominaciju na web development dijelu programiranja. Node.js je kreiran na Google Chrome JavaScript Runtime enginu pod nazivom V8 u trenutnku kada su developeri iz Google-a kreirali njihov najpoznatiji browser smatrali su JavaScript najbolji odabri za to, što je ogroman značaj i vjetar u leđa za razvijanje ovog jezika koji potpuno paralelano sa ostalima napreduje i iz dana u dan stiče sve veći broj simpatizera.


Zaključak:

JavaScript je trenutno hot trending programski jezik za kreiranje web aplikacija, u nekim slučajevima čak i mobile i desktop softvera... ogromnom brzinom dobija sve veće simpatije od strane developera, potpuno je besplatan način razvoja, a resursa za učenje je jako mnogo i bit će ih još više. Lagan za početnike i jako pogodan za kompleksnije (veće) projekte na kojima radite. Što se mene tiče budućnost JavaScript-e je jako svijetla i odlična odluka za sve one koji sebe vide u web developmentu.


Nadam se da vam je ovaj blog post bio od koriste i da ste nešto novo naučili, ako jeste podijelite ga sa svojim prijateljima ili kolegama za koje smatrate da bi im ovo moglo biti interesantno.

Pozdrav! Almir Vuk | AV Development | http://almirvuk.blogspot.com/

You Might Also Like

0 comments