Integracija Visual Studio Code-a sa GitHub-om

Tuesday, March 08, 2016


Tema ovog blog posta će biti mini tutorijal kako integrisati Visual Studio Code sa GitHub-om.. U zadnje vrijeme mnogo provodim vremena u Visual Studio Code okruženju i pored lokalnih git repozitorijama osjetio sam potrebu za povezivanjem sa GitHub-om pa tako ovog puta pravim i blog post tutorijal na tu temu.

Kao prvo naravno moramo imati otvoren račun na github-u i kao prvi korak je da kreiramo novi repositorij, važno za napomenuti je da na GitHub-u imamo free public repozitorije i private u sklopu pro verzije akaunta ako se ne varam 7$ je "Micro" akaunt jedna od vezija PRO akaunta.. za potrebe ovog tutorijala ja ću koristiti public repozitorij jer za privatni i nemam neke velike potrebe.


Nakon što inicijaliziramo novi repozitorij pred nama imamo naš novi repo koji je uspješno kreiran i imamo ovakvu sliku:
Nakon toga potrebno je da kopiramo HTTPS url, koji se nalazi na poziciji kao na slici i nakon što kopiramo otvorit ćemo naš projekt folder u Commandnom promptu iz Visual Studio Code-a:Nakon toga naredbom: kao user name ja sam naveo svoj username sa GitHubu-a i potom potvrdio obe naredbe:


 git config --global user.name almirvuk
 git clone https://github.com/almirvuk/VSCodeDemo.git

I kao što možemo primjetiti u našem Visual Studio Code-u u Explorer dijelu među ostalim projekt fajlovima kreiran je novi folder po imenu kao što smo i naveli ime za repozitorij na GitHub-u.U ovom folderu se nalazi samo Readme.md fajl koji sam kreirao neposredno poslije kreiranja repozitorija i važno za naglasiti je da je moj folder već povezan sa git source controlom tj. da imam lokalni git repozitorij koji sam koristio prije i za vrijeme konferencije u kojoj je ovaj projekat bio jedan od demo fajlova... Nakon što smo sigurni da imamo folder koji je istoimen sa repozitorijem na GitHubu isti otvaramo u Visual Studio Codeu i u Command promptu, desnim klikon na folder i "Open in Command Prompt"

U command promptu nastavljamo sa slijedećim komandama:

 
 git remote -v
 git remote add origin https://github.com/almirvuk/VSCodeDemo.git
 git remote -v
U ovom trenutku imamo "povezane" naš projekt i GitHub repozitorij za potrebe ovog tutorijala a inače želim da objavim demo code sa konferencije pa ću kopirati sve fajlove iz mog prijašnjeg projekta u ovoj... vi kada radite na novom projektu prepručeno je da sve radite u ovom projektu i da svaku bitnu promjenu commitate na GitHub ili neku drugi repo.

Pa tako nakon što sam prekopirao fajlove ili možemo zamislit da sam to sve napravio od nule... primjetimo da naš Visual Studio Code bilježi neke promjene i prelaskom u Git dio VS Code-a radimo commit naših promjena:Nakon što završimo sa našim commitom ... u padajućem meniju biramo komandu Push
Ako je sve uredu prošlo pred nama bi trebao biti okvir za autorizaciju i autorizaciju sa našim GitHub profilom... nakon što upišemo naše pristupne podatke:


Ako smo dobro upisali naše podatke ... u repozitoriju na GitHubu vidimo da su se podaci "prebacili" sa našeg lokalnom projekta:


Svaka slijedeća promjena u našem projektu ako želimo da se te promjene odraze i na repo na GitHubu, nakon commita potrebno je da uradimo Push i to je to... Ja sam također uradio preimenovanje mog repozitorija na GitHubu, kako preimenovati repozitorij ću obraditi u jednom od sljedećih blog post tutorijala.

Pozdrav! Almir Vuk | AV Development

You Might Also Like

0 comments