Upload vaše Web stranice/App na Microsoft Azure?

Friday, December 04, 2015


Tema blog posta je tutorial kako da uploadujete vašu web stranicu/app na Microsoft Azure Cloud servis. Za potrebe ovog tutorijala koristi ćemo Visual Studio Community 2015 verziju,  Azure SDK 2.7 i DreamSpark studentsku predplatu ako vaš fakultet ili srednja škola posjeduje DreamSpark... ili ako imate bilo kakav biznis račun povezan sa Azure Cloud-om.

Nakon što ste instalirali Visual Studio Community 2015 i Azure SDK, potrebno je da budete prijavljeni sa mail nalogom koji je povezan sa Azure servisom na kojem je aktiviran DreamSpark ili neki drugi način plaćanja Azure-a.Za ovaj tutorial kreirat ćemo jednostavnu "HelloWorld" stranicu, koju ćemo uplodovati na Azure.

Kreirat ćemo novi web site ovim koracima:

 1. File
 2. New
 3. Web Site...

U dijaloškom ekviru koji dobijemo, pod Templates -> Visual C# odrabrati ćemo ASP.NET Empty Web Site...  


Kada se uspješno kreira naš novi web site, cilj nam je da dodamo HTML stranicu jer naš projekt je prazan u ovom trenutku, Da bismo to uradili potrebno je da desnim klikom na naš projekt odaberemo Add -> New ItemDodati ćemo novi HTML Page i imenovati ćemo ga index.html.Sadržaj naše index.html stranice će biti obična pozdravna poruka, ili neki vaš sadržaj. Ukoliko želite koristit isti kod kao i ja ispod se nalazi kod koji treba da kopirate u vaš index.html page.

 <!DOCTYPE html>

 <html>
 <head>

   <title>Hello World Cloud!</title>
   <meta charset="utf-8" />

 </head>

 <body>

   <h1>Hello World, Blog tutorijal Azure Cloud!</h1>
   <p>Web Site kreiran uz pomoć Visual Studio 2015 Community verzije!</p>

 </body>

 </html>

Sada kada smo uspješno kreirali naš web site, vrijeme je da započnemo proces uploud-a na Azure.
Desnim klikom na naš projekt u Solution Explorer-u, nudi nam se nekoliko opcija od kojih je nama u ovom trenutku najzanimljivija Publish Web App.


U novom dijaloškom okviru odabrati ćemo Microsoft Azure Web Site, a pod Subscription odaberemo naš DreamSpark nalog i to sve potvrdimo sa Next.


Nakon klika na Next, dobit ćete ovakav prozor, gdje je potrebno da unesete ime tj. budući url vaše web stranice/app, ime pod kojim će se kreirati novi App Service Plan, također Resource Group, i u padajućem meniju trebamo odabrati Region, kao što na slici ispod vidite ja sam odabrao North Europe jer je nama u Bosni i Hercegovini najbliži.


U jednom od narednih blog postova ću detaljnije pisati o tome šta je App Service plan, Resource group i Region. Možda je najvažnije da napomenem da se region odnosi na lokaciju naše app u jednom od data centara širom svjeta... tako da je najbitnije da odaberemo onaj najbliži nama ili najbliži našoj ciljanoj publici.

Kada smo sigurni da smo odabrali sve kako smo željeli, potvrdimo ovo sve sa pritiskom na dugme Create. Od ovog trenutka počinje proces kreiranja vaše App na Azure cloud-u... što i potvrđuje progress bar koji imamo u donjem dijelu dijaloškog okvira.


Kroz nekoliko minuta, app će biti spremna za upload, a pred nama će se pojaviti novi prozor sa slijedećim informacijama:

Pritiskom na dugme Publish, za nekoliko sekundi će se otvoriti defaultni browser sa vašom web stranicom/app objavljenoj na Azure platformi.

Od ovog trenutka vaša stranica je online, kroz par jednostavnih koraka koji su nam olakšani uz pomoć Visual Studio Community 2015 verzije. Naravno za još neka podešavanja uvijek se možete logovati u vaš Azure portal sa istim korisničkim nalogom kao i u Visual Studiju.

Nadam se da vam je ovaj mini tutorijal bio od pomoći, te da vam je pomogao da shvatite kako uplodovati vaš sajt na Azure, ako ste korisnik DreamSpark-a ili nekog drugog računa koji je spojen sa Microsoft Azure-om. Hvala na pažnji ako ste pratili ovaj tutorijal i nadam se da ste objavili svoju prvu stranicu na Azure-u putem ovog mini tutorijala.

Ako vam je od pomoći bio tutorijal, podijelite ga putem društvenih mreža kako bi i ostalima bio od pomoći. Do sljedećeg tutorijala ...

Pozdrav! Almir Vuk | AV Development

You Might Also Like

0 comments