IaaS [Objašnjen]

Saturday, October 10, 2015


Još pišem o Cloud-u i njegovim servisima. Ovog puta blog post je na temu o IaaS-u koji je sastavni dio današnjeg modela Cloud platforme. Obećao sam u svom blog postu o Cloud-u, da ću objasniti svaki od osnovnih "slojeva" tj. modela, pa tako u ovom blog postu pišem o IaaS-u (Infrastructure as a Service) njegovoj primjeni, te pozitivnim stvarima koje donosi, kome je namjenjen i zašto ga odabrati...

IaaS je model Cloud platforme koji vam nudi čitavu Infrastrukturu kao uslugu. Detaljnije to znači da sada imate opciju da "unajmite" kompjutere i infrastukturu koja se više ne nalazi na vašoj lokaciji lokalno nego na lokaciji od vendora koji vam nudi tu Cloud uslugu. IaaS je najprihvatljivije i najbolje iskorišten u enterprise okruženjima. Najčešće IaaS model vam pruža hardver, podatke, servere, dio data centra kao i sve potrebne mrežne komponente, u nekim izvedbama tu je i ponekad odgovarajući softver. Zbog svega ovoga IaaS je nekada i nazivan kao HaaS (Hardware as a Service).

Ako planirate da arhitekturu vašeg online biznisa bazirate u Cloud-u, onda je najbolja solucija za vas IaaS - Infrastructure as a Service. U prošlim postovima sam pisao o SaaS-u, PaaS-u i Cloud-u općenito. Kada govorimo o IaaS tada vi na sebe preuzimate mnogo više slobode nego u PaaS-u i SaaS-u. Također važno je za naglasiti sve što već lokalno imate kao podršku vašem biznisu, to sve možete imati u sklopu IaaS modela baziranog na Cloud-u, sa mnogo manje rizika i brige.

Infrastructure as a Service (IaaS) je oblik cloud platforme koja vam pruža mogućnost virtualizacije vaše infrastrukture koja je od sada u Cloud-u, pri tome nudi jako fleksibilne i skalabilne resurse koji se dinamično povećavaju ili smanjuju na vaš zahtjev u real time-u.

Kao i u svim Cloud uslugama vaši podaci se nalaze u virtualiziranom okruženju, a pristup svim resursima imate preko interneta. Ovo uveliko olakšava to da danas imamo jako velik bandwidth po nižim cijenama nego prije i ova priča oko infrastrukture kao usluge poprima sasvim drugi oblik nego što je to bio slučaj u prošlosti.

Jedne od karakteristika IaaS-a su ubrzana administracija, dinamično skaliranje resursa i veliko smanjivane troškova u odnosu na on-premises varijantu. Veliki uticaj na smanjenje troškova ima način plaćanja usluga tj. "pay per-use", to znači da sada imate mogućnost da resurse koje koristite kao infrastrukturu za podršku vašeg proizvod plaćate po satu, danu, sedmici ... plaćate onoliko koliko koristite.

Smanjuju se veliki izdaci na server mašine, održavanje, plate administratora u zavisnosti od količine servera koje posjedujete, ne brinte o licencama (Windows Azure), troškovima napajanju... Više vas nije briga da li će doći do kvara u instalacijama, udara groma, slabe ventilacije u server sobi i održavanju optimalne temperature ... od sada sve ovo je briga vašeg Cloud provajdera. Ako vam jedan dan u godini treba određen broj servera toliko i plaćate ostatak godine plaćate minimalno tj. prema vašim potrebama i iskorištenosti istih.

Prednosti kada koristite IaaS kao platformu za vaš biznis su:

- Skalabilnost: svi mogući resursi (ukoliko ih možete sebi priuštiti) su vam dostupni odmah sa nekoliko klikova, tu su kada su vam potrebni i naplaćuju se onoliko koliko ih koristite, nema dugih čekanja na migracije i slično. Ovo donosi jako velik posto iskoristivosti svih resursa.

- Nezavisnost lokacije: svako ko je upoznat sa pričom oko fizičkih servera zna koliko troškova za sobom to vuče, serveri, server soba, napajanje, hlađenje, održavanje... na godišnjem nivou može biti nekoliko hiljada BAM. IaaS vam dopušta da vašim resursima pristupite sa bilo koje lokacije ukoliko imate internet konekciju.

IaaS je mogu reći i najzahtjevniji, ali i najslobodniji oblik Cloud platforme te kao takav u enterprise okruženjima nudi sve ono što vam je potrebno. Preuzimate više kontrole nad vašim poslovanjem, ne brinete puno o stvarima koje nisu direktno dio vašeg biznisa. Kod IaaS platforme obaveze oko administracije i održavanja se u velikoj mjeri smanjuju, a kvalitetom i performansama se ide na gore.

Nadam se da vam je ovaj moj blog post pomogao kao i ostali vezani za Cloud te da ste bolje shvatili značaj i važnost Cloud-a. Također pročitajte i moj blog post o Cloud-u.

Pozdrav! Almir Vuk | AV Development

You Might Also Like

0 comments