SaaS [Objašnjen]

Saturday, September 26, 2015

Tema ovog blog posta je SaaS koji je sastavni dio današnjeg Cloud-a i kao takav najbliži je end userima. Kao što sam i obećao u svom blog postu o Cloud-u, da ću objasniti svaki od osnovnih "slojeva", te tako u ovom blog postu pišem o SaaS-u (Software as a Service) njegovoj primjeni, te pozitivnim stvarima koje donosi i zašto ga odrabrati...

SaaS ili Software as a Service je najjednostavniji oblik Cloud-a iz perspektive end usera, većina ljudi već svjesno ili nesvjesno koristi SaaS. Također SaaS je uveliko dio našeg svakodnevnog života i kada bi ovaj članak sada završavao najbolje bi objašnjenje bilo to da imamo softver u ponudi kao usluga end userima od strane velikih vendora.

Da bi došli na trenutno stanje bitno je da se prisjetimo kakva je situacija bila prije desetak godina. Podrazumijevalo se da imate instaliran određeni softver koji želite da radi posao za koji vam je potreban. Instalacija je išla preko CD ili DVD ... u zadnje vrijeme to ide downloada-om sa oficijalnog sajta. Ali svjedoci smo da sve manje i manje instaliramo softver koji koristimo, te da softver koji koristimo u free ili paid varijanti je pohranjen na serverima od vendora koji nam taj softver nude.

Ukratko za korištenje softvera u prošlosti morali smo ga predhodno instalirati na naš lokalni PC i takvog ga koristiti i što je najvažnije tada ste fiksno plaćali vaš softver pri kupnji te softver bi bio vaš trajno. Ponekad bi tu bilo ponekih updejta od strane vendora, ali u osnovi to bi bio vaš proces kupnje i korištenja softvera.

Ključna razlika u SaaS pristupu je ta da sada vi kao user možete od venodra unajmiti softver kao uslugu na određeno vrijeme ili samo onda kada vam je potreba za tim softverom. Čitava ideja se vrti oko toga da više ne treba da kupujete licence i da vam softver "stoji" instaliran na vašem uređaju nego da unajmljujete softver onda kada vam je potreban i da platitet onoliko koliko koristite.

Koliko je ovo fleksibilna opcija potvrđuje to da neki vendori čak svoj softver nude na nekoliko minuta, koliko god ovo zvučalo čudo, ali to je slučaj posebno sa skupocjenim softverom koji je dostupan svima po prihvatljivijoj cijeni u sklopu SaaS-a. Pritom je bitno naglasiti da softver koji iznajmite se ne nalazi na vašoj lokalnoj mašini nego na serveru od vendora od kojem unajmljujete isti.

Najbolji primjer SaaS danas je Office365, Google Docs... Najčešće je riječ o aplikacijama koje su bazirane na webu, ali najvažnije za naglasiti je to da čitav proces obrade podataka se nalazi negdje drugo, a ne kod vas. Postoje izvedbe kada vi imate mali dio aplikacije na vašem kompjuteru, ali opet najveći dio obrade se dešava na drugoj strani.

Logično pitanje koje se postavlja je to zašto nam stvarno imamo potreba SaaS. Ako se prisjetimo prije nekoliko godina Office alati su koštali par stotina dolara. U paketu je dolazio Word, Excel, PowerPoint, Access ... i ostali alati. Da bi sve to koristili na legalan način morali ste jednokratno platiti licencu i softver bi bio vaš koristili ga vi ili ne.

Sa pojavom Cloud-a i u ovom slučaju SaaS-a troškovi se ogromno smanjuju. Više ne treba da plaćate toliku cijenu za nešto što ćete možda koristiti dva ili tri puta godišnje. Sada imate opciju da platite nekoliko dolara za jedan mjesec i da koristite to kada vam treba, a ostatak godine ne plaćate ništa.

Ovakvim načinom rada korisnici mnogo toga dobiju, ali da se ne varamo pri ovome i sami vendori imaju redovne mjesečne prihode i samim tim lakše im je planirati daljnju taktiku, jer imaju svaki mjesec određen broj pretplata. Dok je prije to bila jednokratna kupovina od strane korisnika. Sa dolaskom SaaS polako dolazi i kraj održavanja softvera jer više ne postoje ručna nadogradnja i ispravljanje grešaka, sve se dešava automatski od strane servera.

Mali problem kod SaaS može nastati kada korisnik ima slabu ili lošu konekciju. Teško je za očekivati ugodno iskustvo korištenja kao kod softvera koji je instaliran lokalno, Ovo je jako važan faktor u SaaS-u, ako imate lošu konekciju čitava priča oko prednosti i kvalitete SaaS-a pada u vodu.

SaaS ima mnogo pozitivnih strana i kao zaključak možemo izvući to da u budućnosti sigurno ćemo sve više biti u ovakavom načinu korištenja softvera, a sve manje će biti prisutna lokalna instalacija.

Zaključak:

Cloud i samim tim SaaS je donio novi oblik korištenja softvera. Licence odlaze u zaborav, piratstvo se uveliko smanjuje, nepotrebni troškovi također. Plaćate onoliko koliko koristite bilo da je to dan-dva ili mjesec. Sa ovim svim karakteristikama SaaS je sve više dio našeg svakodnevnog života i rada na našim uređajima.

Nadam se da vam je ovaj moj blog post pomogao da bolje shvatite značaj i važnost Cloud-a i SaaS-a za današnje vrijeme i ulogu u našem IT životu. Također pročitajte i moj blog post o Cloud-u.

Pozdrav! Almir Vuk | AV Development

You Might Also Like

0 comments