PaaS [Objašnjen]

Tuesday, September 29, 2015


Kao i prošlog puta još sam na Cloud-u i njegovim servisima. Ovog puta blog post je na temu o PaaS-u koji je sastavni dio današnjeg Cloud-a. Kao što sam i obećao u svom blog postu o Cloud-u, da ću objasniti svaki od osnovnih "slojeva", u ovom blog postu pišem o PaaS-u (Platform as a Service) njegovoj primjeni, te pozitivnim stvarima koje donosi, kome je namjenjen i zašto ga odabrati...

PaaS je jako specifičan i meni kao developeru najzanimljiviji oblik Cloud-a. Kada pričamo o Cloud-u najčešće korištenje istog se zasniva na tome što su neke stvari dosta bolje implementirane, kao što su sigurnost, fleksibilnost, skalabilnost, dostupnost se povećava a troškovi se smanjuju. Pa pri tome PaaS nije izbjegnut. Sve predhodno navedene karakteristike su uveliko dijelom PaaS-a.

PaaS je kao stvoren za vas koji ste developer i želite da se vaša web app pronađe online, te pri tome svemu ne želite da brinete o serverima, sigurnosti i raznim ostalim postavkama. PaaS je jako sličan klasičnom hosting-u do kojeg dođete za nekoliko dolara mjesečno, ali kao što sam i pisao u ranijim postovima posebno u postu o Cloud-u, Cloud vam daje ogromnu fleksibilnost kako u resursima tako i u cijenama koje plaćate za distribuciju vašeg finalnog proizvoda.

Pri razvoju vaše mobilne app, web app ili bilo čega što ima poveznicu sa online svijetom, vama kao developerima je najbitnije da svoje vrijeme i energiju ulažete najviše u razvoj svog proizvoda, da imate mogućnost da to objavite i također da imate priliku da u real time okruženju to sve testirate. Upravo u tu svu priču ulazi i PaaS, sve backend stvari kao što su postavka servera, podrška i ostalo bit će automaski podešeno od strane venodra koji vam nudi usluge Cloud-a u ovom slučaju PaaS - Platformu kao servis.

Možemo reći da je PaaS kao stvoren za mala i srednja poduzetništva koja sebi ne mogu obezbjediti sredstva kao što su server mašine, podršaka i održavanja istih, te naravno ne smijemo i ne možemo zaboraviti licence. Grubom računicom sve ovo bi vas na teret stavilo nekih 10 do 15 hiljada BAM. Naravno ovo se odnosi na to da pravite svoju lokalnu mini serversku podršku u vidu server sobe i ostalih dodataka. Korištenjem Cloud-a i PaaS-a ovi svi troškovi su mnogo manji i vama kao developerima daje veću mogućnost za mnogo manje troškove.

Mnogi će reći da je ovo sve jeftinije sa zakupljenim hostingom i ostalom pričom koja je stara 20 i više godina. Najveći problem kod starog pristupa je manjak fleksibilnosti i brzine pri željenim promjenama i fiksne cijene koje su gotovo iste uvijek trošili vi 5% ili 100% vaših resursa. Pri čemu je bitno naglasiti da pri velikim opterećenjima vaša backend podrška pada, a nadogradnja ili pomjena paketa mogu potrajti po nekoliko radnih dana.

Kao i uvijek u svemu ovome je bitna cijena, za PaaS kao sastavni dio Cloud usluge vrijedi ono sada već poznato da plaćate onoliko koliko potrošite (koristite). Bilo da vaš sajt ima nula posjeta 20 dana, 20 dana ne plaćate ništa. Ako se desi nagli porast mašine se skaliraju i vaša stranica ne trpi, promet raste i vaša potrošnja raste, ali ono najvažnije zadovoljstvo korisnika sa uslugom ne opada!

Zaključak:

PaaS - Platforma kao usluga je prvenstveno namjenjena developerima tj. malim i srednjim poduzetništvima koji za relativno mala sredstva mogu svoj proizvod plasirati online pri tome ne moraju da brinu o infrastrukturi, postavkama servera, održavanju, licencama... Vi kao developer na raspolaganju imate prostor za vašu app i za podatke o njoj (baze podataka...), na vama je samo da kreirate, testirate i da na koncu predstavite vašu app široj publici (klijentima).

Nadam se da vam je ovaj moj blog post pomogao da bolje shvatite značaj i važnost Cloud-a i PaaS-a za vas kao developere. Također pročitajte i moj blog post o Cloud-u.

Pozdrav! Almir Vuk | AV Development

You Might Also Like

0 comments