Cloud [Objašnjen]

Tuesday, September 15, 2015Tema ovog blog posta je Cloud Computing i objašnjenje Cloud-a iz moje perspektive, te neke pozitivne stvari koje je ova oblast IT-a donijela korisnicima.

Prvo od pitanja koje se postavlja. a to je šta je Cloud? Ako se malo prisjetimo i vratimo u prošlost naši podaci (slike, dokumentim, muzika ...) bili su u 99% slučajeva pohranjeni na našim hard diskovima, CD-ovima (za one malo starije) ili na USB stikovima.

Danas je situacija potpuno drugačija, sve naše slike su na Facebook-u, Instagramu i sličnim servisima.. Slušanje muzike na PC-u je u potpunosti preuzeo ulogu YouTube i ostali audio/video servisi. Možemo ovako da nabrajamo do sutra i da dođemo do zaključka da smo mi i naši podaci uveliko u Cloud-u i da je on kao pojam sve više pristuan u našim životima.

Važno je da napomenem da Cloud nije nešto što se pojavilo prije 3-4 godine. Cloud (ne u ovom obliku) bio je prisutan u mainframe okruženju prije 30 i više godina, upravljanje je bilo na osnovu udaljenog pristupa. Danas je isti scenarij naši podaci se nalaze negdje drugo, a mi imamo vrlo jednostavan pristup kao da su lokalno na našim uređajima.

Cloud kao pojam se uglavnom sastoji iz tri "sloja" a to su: Software as a Service, Platform as a Service i Infrastructure as a Service.


Windows Azure Cloud platforma.

Sa strane end user-a možda se i ne primjeti prava razlika između Cloud rješenja i običnog hosting-a. Ali ako ste malo ili srednje poduzeće i imate potrebu da svoje proizvode plasirate online. Logično pitanje koji sebi postavljate je zašto odabrati neku od Cloud platformi kada već postoje hosting provajderi gdje za relativno malo sredstava ste up and running.

Prvo ćemo krenuti od infrastrukture kao fizičkog dijela cijele priče oko Cloud-a. Prije svega da se podsjetimo kako klasični hosting radi. U zamišljenom scenariju kada imate svoju online biznis i pristojan broj posjeta na vašoj stranici sve radi ok jer ste zakupili kvalitetan hosting paket kod vašeg provjadera. Problem klasičnog hostinga nastaje onda kada broj posjeta na vašoj stranici poraste i oprema sa kojom raspolažete nije u mogućnosti da se nosi sa svim prometom koji dolazi na vašu web app tj. vaš online biznis.

Responzivnost vaše stranice opada i nezadovoljstvo korisnika raste. Samim tim ono što nudite korisnicima opada u njihovim očima i jasne su poslijedice toga. Moguće je riješiti ovaj problem na nekoliko načina. Prvi možda i najteži scenarij je taj da vašu opremu nadogradite ili da zakupite bolji hosting paket kod već postojećeg provajdera. Kod svih hosting provajdera to povlači za sobom neke pravne postupke tj. potpisivanje ugovora, pa moguća migracija i sve to uglavnom traje duže vremena i nagli porast troškova na mjesečnom i godišnjem nivou,

Mnogo bolja i kvalitetnija odluka je upravo Cloud, sa Cloud-om imate veliku snagu i fleksibilnost u real time-u. Pohranom vaše stranice (web app) na jedan od Cloud servisa (O kojima ću pisati u narednim blog postovima) dobijate skalabilnost koju je nemoguće postići u toj mjeri sa klasičnom izvedbom hostinga. U slučaju da se broj korisnika naglo ili postepeno poveća, u svakom trenutku možete povećati broj instanci ili virtualnih servera kako bi iskustvo korištenja vaše stranice bilo uvijek fluidno i responzivno, Pritom je važno naglasiti da sve promjene koje želite raditi na Cloud servisu se primjenjuju u real time-u, bez dodatnih upita, ugovora i odugovlačenja.

Naravno ako promet na vašoj stranici opadne nekim danom u sedmici ili preko noći, zahtjevi vaše stranice opadaju i samim tim ne koristite one resurse koje ste koristili pri velikim posjetama i u ovom trenutku vidimo pravu moć Cloud kompjutinga. Kada je promet nizak i korištenje resursa je manje stim i vaša potrošnja koja nije fiksna te plaćate onoliko koliko ste stvarno iskoristili resursa taj mjesec ili taj dan.

Ovo je prva stvar koja je privukla moju pažnju kod Cloud-a i najbolji argument za prelazak sa klasičnog hosting-a, koristite onoliko koliko vam je potrebno resursa kada vam treba više automacki se povećaju performanse, a kada je promet manji i upotreba resursa se smanjuje. Ovakvim pristupom nemate potrebu za velikim ulaganjem u infrastrukturu i doslovnog bacanja para na stvari koje koristite 40% vremena.

Naplata korištenja resursa je dinamična i povečava se pri povećanju resursa, te se i smanjuje pri manjem prometu na sajtu. Ovo vas stavlja u situaciju da ne morate trošiti desetine hiljada eura na servere i održavanje istih, naravno Cloud nije besplatan, ali svakako sa gledišta cijena dosta je pristupačniji od tradicionalnog načina naplate hosting usluga ili kupovine (ili zakupa) servera i njihovg održavanja.

Jedno od pitanja koje sam sebi postavljao dok sam učio o Cloud-u je to da li je to početak kraja za klasičnu administraciju servera i održavanje. Odgovor je jednostavan, a to je ne... preambiciozno bi bilo kada bi rekao da će se u narednih 5 i više godina većina poduzetništva se prebaciti u Cloud i da će se samim tim smanjiti broj zaposlenika koji su predhodno održavali infrastrukturu. To naravno nije istina postoje neki segmenti IT-a gdje prelazak na Cloud nije izvodiv i nije baš pristupačan (o tome nešto više u slijedećim postovima). Ali svakako je istina da će se dosadašnji kadar koji se brinuo o administraciji morati pozabaviti obukom i savladavanjem tehnika vezanim za danas dostupne Cloud servise jer Cloud iz dana u dan sve više postaje dio malih i srednjih poduzetništva i sve više se udaljavamo od tradicionalnog hostinga.

Pošto hardver tj serveri nisu fizički kod vas, pristup vašem sajtu i infrastrukturi koju ste zakupili se vrši preko online portala i glavni fokus Clouda je taj da se ne trebate brinuti o hardveru, nego da svu svoju energiju posvetite vašem online proizvodu. Cloud je jednostavno tu za vas i on radi, ovo otklanja veliku brigu sa vaših ledja i daje vam slobodu i mir što se hardverskog dijela tiče.

Cloud je odlično rješenje radi ove tri stvari koje posjeduje:

Skalabilnost

Kada vam je potrebna jedna instanca jednu koristite i jednu plaćate, pri povećanju prometa koristite više instanci povećavaju se troškovi, ali vaši korisnici ne čekaju. Kada promet sajta opada, koristite manje resursa i troškovi se smanjuju.

Brzina

Kada vam je potrebna neka od usluga Cloud-a ona je odmah dostupna za vas, nema više problema sa zagušenosti servera, te čekanju određenog vremena da se sve "stabilizuje". Cloud jednostavno radi!


Optimizacija troškova:

Plaćate ono što koristite i kada koristite. Troškovi nisu fiksni i imate totalnu kontrolu koliko ćete mjesečno potrošiti. Ne brinete o licencama (Windows Azure), ne brinete o hardveru. Sav vaš fokus i energija idu ka usavršavanju vašeg poslovanja i pružanju brige korisnicima.Nadam se da vam je ovaj moj blog post pomogao da bolje shvatite značaj i važnost Cloud-a za današnje vrijeme i poslovanje. Također planiram da u slijedećim blog postovima zasebno obradim: IaaS, PaaS i SaaS.

Pozdrav! Almir Vuk | AV Development

You Might Also Like

0 comments