Zašto je programiranje bitno?

Friday, August 07, 2015


Najbolji početak za ovaj blog post je taj da citiram velikog Steve Jobs-a. Njegov citat o programiranju glasi: "Mislim da svi u ovoj zemlji treba da nauče programirati, jer programiranje vas uči kako da mislite."

Većina ljudi u svijet programiranja ulazi iz ljubavi prema tehnologiji i kompjuterima. Ja sam se prvi put susreo sa programiranjem u sedmom razredu osnovne škole, ali tada to nije bilo ništa ozbiljno i ostalo je samo na popularnom "Hello, World!". Od tada me fascinira činjenica da vi možete upravljati sa vašim računarom. Što programiranje u suštini i jeste, pisanje komandi koje se poslije prevode i računar izvršava ono što ste napisali.

Danas se bavim programiranje dosta aktivnije i glavna preokupacija mi je kreiranje mobilnih aplikacija i u trenutku pisanja ovog posta imam oko 15 Android aplikacija. Ono što sam naučio kroz programiranje je to da drugačije gledate na svijet i probleme oko vas. Programiranje vas uči da svaki problem i zadatak koliko god bio velik uvijek se može razložiti na manje i lakše zadatke koje postepeno rješavate.

Uvjeren sam da bi svi trebali da nauče programirati, ne nužno da se time i bave ali jednostavno da probaju i da vide o čemu se tu radi. Programiranje i tehnologija je sve oko nas. Pogledajte oko sebe i shvatit ćete da 80% stvari oko vas treba softver koji će upravljati hardverom kojeg koristimo. Na vama je da odlučite da li ćete biti obični end user ili neko ko razumije ili bar poznaje kako se stvari izvršavaju u svijetu tehnologije. 

Još jedna od važnijih stvari kojim vas programiranje uči jest preciznost i disciplina. Nakon što završite ono što ste planirali sa vašim kodom, program će raditi ili neće... jednostavno je, treće nema. Program (Aplikacija kako god...), naravno da će uvijek imati poneki bug koji je na vama da ga riješite kako bi vaš finalni proizvod što bolje radio i kako ne bi u slučaju mobilnih aplikacija zauzimao previše resursa ili trošio previše baterije.

Kada dođe do prvih problema u kodu koji ste predhodno napisali, pomoć ćete tražiti kod svojih kolega, ali u svakom slučaju najbolja opcija je da jednostavno guglate po forumima ili po dokumentaciji od platforme za koju razvijate vaše aplikacije. Proces guglanja i čitanja dokumentacije te traženja pravog odgovora uključuje vas u proces učenja kako da pomognete sebi i kako da postavljate prava pitanja.

Programiranje je specifično i po tome da sve što naučite možete primjeniti odmah isti tren, a jedino ograničenje je samo vaša mašta i znanje. Da bi krenuli sa programiranjem nije vam potrebno mnogo stvari, najvažnije je da imate volju i strpljenje. U početku neke stvari budu konfuzne, ali vremenom što više provodite programirajući, stvari dolaze na svoje mjesto.

Velika i najveća prednost programiranja nad ostalih zanimanjima je dostupnost, pod tim smatram da 90% stvari je free i dostupno vam istog trena. Razvojni alati, dokumentacija, knjige, veliki broj tutorijala bilo da su u vidu tekstualnih ili video predavanja ... sve je dostupno u samo par klikova. Sam proces učenja i vježbanja programiranja za mene je najbolje iskorišteno vrijeme koje sam potrošio na učenje.

Koji god programski jezik odaberete za početak učenja, prvo što ćete naučiti i razvijati je vještina rješavanje problema (problem solving). Pisanje koda, debugging (otklanjanje grešaka) te optimizacija napisanog koda su elementarni koraci pri rješavanju određenih zadataka ili kreiranja finalnog proizvoda tj. vaše aplikacije.

Ako do sada niste imali dodirnih tačaka sa programiranjem nadam se da će vas moj blog post motivisati da krenete, a ako jeste onda se nadam da će vam pobuditi želju da još više vježbate. Naučiti sintaksu programskog jezika nije problem ali za savladati jedan programski jezik potrebno je dosta učenja, vježbe i usavršavanja. Bitno je da se ne odustaje i da se ide naprijed sa usvajanjem novih tehnika metoda programiranja.

Zaključak:

Za mene je programiranje jako bitna vještina čitanja i pisanja naredbi koje računar izvršava za vas, uči vas da razmišljate drugačije te da svakom životnom problemu, koliko god bio velik prilazite sa dozom optimizma jer vas uči da veliki problem razbijate na više manjih i postepeno dolazite do rješenja. Programiranjem stičete i usavršavate vještinu problem solving-a, također stičete znanja koja su jako cjenjena na tržištu rada u čitavom svijetu pa i kod nas. Moje mišljenje je to da programiranjem bolje shvatate i doživljavate svijet oko sebe, te ga gledate potpuno drugačijim očima!

Pozdrav! Almir Vuk | AV Development

You Might Also Like

0 comments