Važnost konzolnih aplikacija [Console Applications]

Wednesday, August 12, 2015

Važnost konzolnih aplikacija u programiranju. Almir Vuk | AV Development

Ako ste tek počeli učiti programiranje, velika je mogućnost da ste se susreli sa konzolnim aplikacijam. Za one koji ne znaju šta je to tačno, to je crni prozor (obično), bez grafičkog korisničkog interfejsa sa tekstom kao jedinim pokazateljem statusa programa.

Ja sam lično nekoliko puta bio zbunjen i nije mi odmah bilo jasno zašto nam treba ta konzola kada imamo savremene grafičke UI elemente koji su dostupni u GUI dizajnu. Također još mi je bilo čudno zašto svaki kurs iz bilo kojeg programskog jezika upravo počinje sa tim jednostavnim interfejsom i testiranju programa u istom.

Odgovor na pitanje sam skontao poslije dosta vremena provedenog u učenju i vježbanju, a odgovor je taj da razvijanje aplikacija bazirainih na konzoli je upravo uvod u samo programiranje i njegovu suštinu. Svaka moderna aplikacija je ustvari konzolna aplikacija koja se izvršavaju u pozadini. Mišljenja sam da proces učenja programiranja, baziran na konzolnim aplikacijama je najvažniji dio izučavanja nekog jezika.

Na samom početku bilo kojeg programskog jezika ono što učite su standardni tipovi podataka, algoritamski pristup rješavanju problema, strukture podataka, klase, funkcije ... jednostavno sve ove pojmove se brže, bolje i lakše nauče kroz konzolne aplikacije.

Pa tako imamo slučaj da su moderni programski jezici ostavili ovakav način programiranja radi bržeg shvatanja osnova, bez kompleksnosti koju donesi grafički interfejs. Također ulazi se puno dublje u rješavanje problema i razmišljanju o cijeloj logici na kojoj se zasniva vaša app.

Još jedna jako bitna stvar koju bi želio da spomenem, a to je da pri konzolnom programiranju vi imate skoro najbliži pristup i komunikaciju sa računarom tj. kada se upoznate sa tako niskim levelom programiranja, kreiranje naprednijih rješenja sa grafičkim korisničkim interfejsom, čini se dosta jednostavnijim i lakšim za izučavanje.

Konzolno programiranje ne izgleda lijepo kao GUI aplikacije ali dosta stvari i dan danas ne zahtjevaju GUI kako bi obavljanje svoje zadatke, a neki od procesa su implementacija internet protokola, algoritmi za upravljanje memorijom, komunikacija internih procesa, nitovanje ... i još mnogo njih koji čine ovaj pristup programiranja i dalje u dobroj mjeri aktivnim.

Zaključak:

Konzolne aplikacije su vremenom izgubile svoju upotrebu, ali nisu izgubile ni najmanje svoj značaj. Kako smo iz primjera zaključili da i danas imaju manju, ali vrlo važnu ulogu. Novi programeri se sa konzolama prvo upoznaju sa jednostavnim primjerima zadataka. Konzolni pristup čini programiranje bržim i jednostavnijim za početnike, posebno kod modernih programski jezika koji su sa razlogom zadržali ovaj pristup.

Nadam se da sam i u ovom blog postu odgovorio na pitanje na koje većina programera na samom početku traži odgovor, govorim uvijek iz ličnog iskustva jer sam i sam dosta vremena razmišljao o ovome.

Pozdrav! Almir Vuk | AV Development

You Might Also Like

0 comments